5 tips voor beter (zakelijk) Engels!

Heb jij in je werk vaak te maken met Engelse klanten of contacten? En kan jouw Engels stukken (of een beetje) beter? In deze blog geef ik je 5 tips voor beter (zakelijk) Engels!

1 – Ken de Engelse benamingen voor jouw vaktermen

Mijn klanten komen vooral uit het toerisme en de marketingwereld. Hierdoor weet ik ondertussen heel goed wat de vaktermen op dit gebied zijn. Natuurlijk kun je ook voor andere teksten bij me terecht, maar dan kan het zijn dat ik ook weleens iets op moet zoeken. Ieder zijn vakgebied natuurlijk. Dit is gelijk tip 1. Zorg dat je de woorden die in jouw vakgebied vaak worden gebruikt, kent. Niets vervelender dan dat je een vlot Engels gesprek met een klant hebt en dan opeens een vakterm in het Engels wilt zeggen en… stilvalt. Maak een lijstje met de meest voorkomende woorden in jouw vakgebied en leg je eigen woordenboekje vast. Na verloop van tijd zul je het bestand niet meer nodig hebben en ze uit je hoofd weten.

2 – Breidt je woordenschat uit

Merk je dat je vaak in herhaling valt qua zinnen of dat je vaak dezelfde woorden gebruikt? Zoek af en toe wat synoniemen voor woorden die je vaak gebruikt. Als je een email naar een Engels contact schrijft bijvoorbeeld, of een stukje tekst op je website wilt plaatsen. Op de website Thesaurus vind je tientallen synoniemen met verschillende context. Je vindt er vast een goed alternatief voor jouw Engelse stopwoorden. Hoe synoniemen je tekst beter kunnen maken lees je ook in deze blog.


3 – Lees Engels, lees HEEL VEEL Engels

Die spannende nieuwe thriller van Karin Slaughter? Je favoriete blad? Lees eens de Engelse versie hiervan. Of lees de Engelstalige websites over dingen die je leuk vindt zoals – ik noem maar wat: koken, formule 1, voetbal, reizen. Kom je een woord tegen wat je niet kent? No problem, zoek het op et voilá, weer een woord geleerd. Nog beter business-wise: Lees vakbladen en websites over jouw business in het Engels en lees het nieuws eens op de website van de BBC in plaats van op nu.nl. Maak er een terugkerend item in je dag/week van. Lezen is dé manier om een taal goed te leren kennen.

4 – Check-check. Hoe klink jij eigenlijk in het Engels?

Misschien klink jij in het Engels als Louis van Gaal, misschien als Prince Harry of – waarschijnlijker – als iets daartussenin. Vaak heb je zelf niet in de gaten hoe je klinkt. Klinkt jouw Friese accent door in je Engels? Praat je wel duidelijk? Slik je woorden in? Ik vind het zelf heel vervelend om mezelf terug te horen, ook al is er met mijn Engels niks mis, het blijft gewoon ongemakkelijk om je eigen stem te horen. Toch is dat dé tip om erachter te komen hoe jouw Engelse klanten jou horen. Maak een video of spraakopname van jezelf (gewoon, via je telefoon) en luister terug. Niet afhaken, gewoon blijven luisteren en kijk waar je eventueel nog dingen kunt verbeteren. Doe je dit vaker dan zul je merken dat je steeds zelfverzekerder wordt (en klinkt!).

Tip 5 Just do it!

Met Engels is het zoals met alles. Practice makes perfect. Oefenen, oefenen, oefenen dus. Bel die Engelse klant, schrijf die Engelse email. Probéér het in elk geval. Het hoeft niet gelijk perfect te zijn en mensen zullen in elk geval waarderen dat je het probeert. Alleen door vaak te oefenen zul je vooruitgaan!

Sommige teksten moeten wél gelijk in perfect Engels zijn. Jouw website bijvoorbeeld, je algemene voorwaarden, de nieuwsbrief die je aan je klanten stuurt en dat contract voor je nieuwe Engelstalige werknemer – om een paar voorbeelden te noemen. That’s where I come in! Ik help je graag met je vertaling. Neem contact op en ik zorg ervoor dat je tekst leest alsof deze in het Engels is geschreven. Zonder fouten, in jouw tone of voice en vlot. Aangepast aan jouw doelgroep. Ik neem je dit graag uit handen zodat jij tijd hebt voor waar jij goed in bent en tijd over hebt om aan je Engels te werken 😉 Win-win!

Meer tips om je Engels te verbeteren? Door bijvoorbeeld te gamen of te Netflixen? Check dan deze blog!