8 tips om je Engels te verbeteren

Je wilt je Engels verbeteren, maar om nu gelijk weer in de studieboeken en schoolbanken te duiken of – heel drastisch – een verblijf te boeken bij de nonnen in Vught. No thank you. Wil je op een leuke, meer ontspannen wijze aan je Engels werken? Check dan mijn 8 tips om je Engels te verbeteren!

  1. Lees een boek in het Engels – En houd het (online) woordenboek ernaast om woorden die je niet kent op te zoeken. Je zult al snel merken dat je het woordenboek steeds minder nodig hebt.
  2. Zet de Nederlandse ondertiteling uit in Netflix. Misschien niet een tip die je gelijk wilt toepassen bij het nieuwe seizoen van je favoriete serie, maar die ene serie die je zo goed vond en die je bést nog een keer zou willen bingewatchen? Doe het eens zonder de ondertitels! Goed voor je luistervaardigheid. Een andere optie is om de Engelse ondertiteling aan te zetten. Goed voor je schrijfvaardigheid. Extra optie: Kijk een Nederlandse serie en zet de taal op Engels. Undercover in het Engels? Nee, misschien toch maar niet…
  3. Kijk het nieuws op de BBC. Niet alleen goed voor het begrijpen van de Engelse taal, maar ook voor het verstaan ervan. De presentatoren spreken bijna allemaal zonder accent en duidelijk articulerend. Tip: BBC Breakfast om je dag mee te beginnen. Is weer eens wat anders dan Jan de Hoop.
  4. Installeer de app Duolingo. Deze (gratis) app laat je in stappen kennismaken met een nieuwe taal. Je kunt instappen op beginners of gevorderden niveau en kiezen of je een paar minuten of langer per dag oefent. De verschillende opdrachten bestaan uit spelling, grammatica en uitspraak. Leuk! Naast Engels biedt de app nog veel meer talen, tot High Valeryon (voor de Game of Thrones fans) aan toe.
  5. Speel eens een potje Wordfeud in het Engels. Speel jij regelmatig digitaal scrabble met je vrienden, tante of moeder? Nodig ze dan eens uit voor een potje Wordfeud en kies bij taal voor Engels. Even wennen en in het begin misschien wat lastig, maar heel goed voor je woordenschat!
  6. Pak de songtekst erbij als je naar muziek luistert. Want wat zingt Ariana Grande eigenlijk? Wat is precies de tekst van de nieuwe Kensington hit? Toegegeven, niet alle muziek leent zich hier even goed voor (instrumentaal …. duh!), maar het kan heel leerzaam zijn om eens mee te lezen met de songtekst wanneer je luistert naar jouw favoriete artiest! Tip: van de nieuwste hits zijn er meestal lyric videos te vinden op YouTube.
  7. Probeer eens een Engelstalig luisterboek. Een combi van tip 1 en 6. Op Storytel vindt je verschillende titels in het Engels en ook Kobo Plus biedt meerdere Engelse luisterboeken aan. Goed voor je luistervaardigheid en uitspraak!
  8. Ga online gamen! Ik hoor dit bij mijn puberzoon die – toegegeven – al erg goed Engels spreekt, maar door online te gamen en contact te hebben met gamers van over de hele wereld spreek je automatisch meer Engels. Zet de taal van je game ook op Engels. Misschien wat lastiger om het volgende level te halen in het begin, maar de aanhouder wint!