7 tips voor zakendoen met de Britten

Oké, je website is vertaald (met een beetje geluk mocht ik dat voor je doen), je correspondentie is in orde, de afspraken zijn gemaakt. Tijd om zaken te doen! Om je kans van slagen te vergroten is het belangrijk dat je rekening houdt met de cultuur van je zakelijke connecties. Hieronder geef ik je 7 tips voor zakendoen met Britse klanten of gasten.

1 Shake it baby!! Schud bij binnenkomst altijd de hand van iedereen die aanwezig is. Nu natuurlijk nog niet, nu tikken we nog elkaars elleboog aan, maar als het straks weer mag dan is shaking hands een must bij het zakendoen met Britten. Is je vergadering of bezoek afgelopen? Dan volgt nóg een rondje handen schudden.

2. Stop those hugs and kisses! Tenzij je zakendoet met iemand die je al jaren kent en die je tot je hechte vriendengroep of familie rekent hou je het ook echt alleen bij handen schudden. Aanraken, omhelzen of zoenen is niet gepast. Britten doen dit over het algemeen – er is altijd die joviale uitzondering – alleen bij close friends (goede vrienden) en familie. Doe je trouwens zaken met Amerikanen, dan kun je wel regelmatig een ‘hug’ (omhelzing) verwachten.

3. Keep your distance. Anderhalve meter afstand! Yes, please! De Brit is gesteld op zijn personal space, en niet alleen in Corona tijd. Ga dus nooit té dichtbij staan.

4 Be punctual! Wees op tijd, of zelfs een paar minuten te vroeg! Wat dit betreft ben ik zelf heel Brits, want te laat komen vinden ze aan de overkant van het kanaal echt een no-go.

Te laat komen vinden ze aan de overkant van het kanaal echt een no-go

5. Start with smalltalk. Het weer, de rugby, voetbal, de reis naar kantoor, het nieuwe seizoen van the Crown. Praten over kleine onbenulligheden stelt jou en je Britse gesprekspartner op zijn of haar gemak. First we do the smalltalk, then we do business.

6. Be gentle. Zet een rem op je Hollandse directheid. Die wordt door Britten (en andere buitenlanders) namelijk vaak als té direct en daardoor al snel als onbeschoft en bot ervaren.

7. Thanks a million! Wees wat terughoudender in je conversatie. Zeg voor je gevoel wat vaker dankjewel en alsjeblieft. Voelt misschien wat overdreven, is het voor de Britten niet.

Was je meeting een succes en ga je zakendoen? Ik help je graag met de vertaling van contracten, algemene voorwaarden, correspondentie en alle andere documenten die jij in het Engels nodig hebt. Neem contact op voor de mogelijkheden of vraag een vrijblijvende offerte aan!