Taalweetjes: Halloween

Halloween lijkt ieder jaar populairder te worden. En waarom ook niet? Tijdens de donkere dagen zo eind oktober is het best lekker om even te griezelen en te giebelen en de verlichte pompoenen geven een leuk sfeertje. Maar wist je waar de naam Halloween vandaan komt? Dat en meer lees je in deze blog.

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, een Keltisch woord wat All Hallow’s Eve (Allerheiligenavond) betekent, de avond voor Allerheiligen. Op de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, de avond van Halloween was dus eigenlijk hun oudejaarsavond. Door de jaren heen veranderde de naam naar Halloween.

De bekende uitgekerfde Halloween pompoen heet eigenlijk een Jack-o’-Lantern. Het bekendste verhaal over de oorsprong van deze naam gaat over een smid die Jack heette. Jack had een duivel gevangen in een boom en daar een kruis op getekend. Door het kruis op de boom kon de duivel niet meer weg en daardoor mocht Jack de hemel én de hel niet meer in. Hij moest zelf zijn weg vinden en maakte daarvoor zijn eigen lantaarn. En dat is ook waar wij de lichtgevende pompoenen nu voor gebruiken in Halloweenoptochten of op de oprit, om de weg aan te geven.

Sommige pompoenen worden complete kunstwerken

Trick or treat! Je kent deze uitroep waarschijnlijk vooral uit Amerikaanse films en series, want de kinderen die hier aan de deur komen roepen eerder “snoep of je leven!” Best een pittig dreigement als je er zo over nadenkt ;). Eigenlijk krijg je de keuze tussen het slachtoffer worden van een plagerijtje (een trick) óf het geven van iets lekkers (een treat).

Durf je met Halloween de straat niet op wegens al die pompoenen en andere Halloweenattributen? Misschien heb je dan wel last van samhainofobie, angst voor Halloween.

Dan nog een laatste weetje, wat verder niets met taal te maken heeft, maar misschien kan je het eens proberen op 31 oktober. Er wordt beweerd dat wanneer je met Halloween je kleren binnenstebuiten draagt en achteruit gaat lopen, je een heks zult tegenkomen.

Happy Halloween!