Fewer of Less – wanneer gebruik je ze?

FEWER & LESS

Twee woorden die nogal vaak door elkaar worden gehaald zijn fewer en less. Beide betekenen minder (van iets). Maar wanneer gebruik je nu welke van deze twee? In deze blog leg ik het je uit en geef ik je een aantal voorbeelden. Fewer of Less, wanneer gebruik je ze?

Fewer

Het woord few wordt gebruikt als je het hebt over een klein aantal van iets. Appels, mensen, puntenslijpers, ik noem maar wat. Bij Fewer is het een nog kleiner aantal (telbare) dingen. Fewer gebruik je met een meervoudsvorm van een zelfstandig naamwoord. Denk aan cars, dogs, pens, trees, enz.

  • Marc is working fewer hours this month
  • There were fewer dogs during puppy training this morning
  • Since the rollercoaster accident, fewer people have visited the theme park

Less
Less betekent een kleinere hoeveelheid van iets, of niet zo veel als. Je gebruikt het om te verwijzen naar een kleinere hoeveelheid van iets dat geen meervoudsvorm heeft of iets wat niet telbaar is. Het geheel van iets dus en niet een aantal van iets. Voorbeelden van zelfstandige naamwoorden die je niet kunt tellen: money, music, sunshine, oxygen etc.

  • Kevin wants to spend less time on his homework.
  • They’ve had less sunshine since they planted those trees.
  • They pay me less money, but the hours are much better.

Less wordt ook gebrukt voor ‘minder dan’: Less than.

VOorbeelden: I am working less than my husband / She weights 10 pounds less than before / The temperature was less than `10 degrees.

Handig om te onthouden: Fewer gebruik je als je iets kunt tellen. (peren, kasten, muntstukken, uren)

Less gebruik je als je iets niet kunt tellen. (mist, geluid, zuurstof, tijd)

Natuurlijk is dit maar een heel beknopte uitleg. Wil je zeker weten dat jouw Engelse tekst foutloos is of heb je een tekst die je graag naar het Engels wilt laten vertalen? Neem dan snel contact op. Ik help je graag!