Typical English: Christmas Crackers!

In het Verenigd Koninkrijk is de kerstperiode niet alleen een tijd van kerstlichtjes, sokken aan de open haard en rijk versierde kerstbomen. Deze tijd is ook de tijd van de Christmas Crackers! De kleurrijke rolletjes die eruit zien als een kleurrijk groot snoepje zijn er niet weg te denken van de kersttafel. In dit blog lees je meer over de oorsprong van de crackers én leg ik je uit hoe je ze gebruikt.

Waar komt de Christmas Cracker vandaan?

De geschiedenis van de Christmas Crackers gaat helemaal terug naar de 19e eeuw, toen een banketbakker uit Londen op het idee kwam om een speciale traktatie te maken met daarin een verrassing. Geïnspireerd op Franse bonbons met papiertjes die knetterden wanneer ze werden geopend, maakte hij een (letterlijk) knallende snoepverpakking die al snel uitgroeide tot de Christmas Cracker zoals we die nu kennen: een cilindrische verpakking met een feestelijk papieren omhulsel en een knalmechanisme aan de binnenkant.

Hoe gebruik je de Christmas Cracker?

Tijdens het kerstdiner worden Christmas Crackers traditioneel naast het bord gelegd. Voor of na het diner (dat mag je zelf weten) is het tijd om de crackers te openen. Traditioneel wordt dit gedaan in een kring. Je houdt samen met je buurman ieder een uiteinde van de cracker vast en dan trek je met een snelle ruk de cracker open, met een knal! Er kunnen allerlei dingen in de cracker gestopt worden maar typische inhoud ervan is een kroontje, waarvan het de bedoeling is dat je het op je hoofd zet, en een klein briefje met een quote of grap dat je vervolgens met de kroon op je hoofd hardop voorleest. Een klein speeltje kan er ook in zitten.

Fun fact: de allergrootste Christmas cracker ooit was 63 meter lang en had een diameter van 4 meter!Bovenkant formulier