Boekrecensie – Zonder Jou

Naast vertalen schrijf ik regelmatig recensies. Over films, games, boeken en vakanties. Boeken recenseer ik vooral voor chicklit.nl, maar ik plaats ook wel recensies van boeken op mijn eigen blog. Vanaf nu dus ook hier op de website. Ik begin met een herplaatsing van de recensie over een van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen.

Zonder jou van Chantal en Priscilla van Gastel:

Dit boek is geen vijf sterren waard…

Maar laat me – voordat ik nu alle Chantal van Gastel fans op mijn dak krijg – eerst even uitleggen waarom. Eens in de zoveel tijd lees je een boek wat je bijblijft, wat je raakt en wat je niet uit je gedachten krijgt. Zonder Jou is zonder twijfel zo’n boek. In het boek maak je kennis met Valerie en Oscar en hun zoon Mick. Mick heeft een persoonlijkheidsstoornis die grote druk zet op hun relatie. Zo erg dat Oscar zijn biezen pakt en Valerie alleen achterblijft met een steeds moeilijker handelbare Mick. Je leest wisselend vanuit het oogpunt van deze Mick en vanuit dat van zijn moeder (en soms ook andere familieleden) Hierdoor krijg je een – zeer verontrustend – kijkje in Mick zijn gedachtegang, waardoor je als lezer een voorsprong hebt op zijn ouders, die worstelen om erachter te komen wat er toch mis is met hun zoon.

En dat er iets mis is, is duidelijk. Het is angstaanjagend om te lezen wat er omgaat in het hoofd van Mick. Daarin onderscheidt dit boek zich ook van andere thrillers. Het kwaad komt nu eens niet van een enge buurman, een wraaklustige minnares, of een griezel uit een donker bos. Nee, het kwaad in Zonder Jou komt vanuit een 12-jarig kind. Een kind wiens gedachtenspinsels en psyche zó goed zijn uitgewerkt door de zussen dat de rillingen je regelmatig over de rug lopen. Dat geldt niet alleen voor het karakter Mick trouwens, ook het personage Valerie is zeer sterk neergezet. Haar gevoelens en gedachten zó levensecht. Chantal en Priscilla zijn geen van beiden moeder, maar weten de moedergevoelens van Valerie zo treffend weer te geven dat het geen ouder (of überhaupt geen enkele lezer) onberoerd zal laten.

Zonder Jou is ontzagwekkend goed geschreven. Wisten we al dat één van Gastel garant staat voor uitmuntend leesvoer, twee x van Gastel resulteert in pure briljantheid. De zussen geven aan met dit boek flink uit hun comfortzone gestapt te zijn. Maar dit boek maakt maar weer eens duidelijk dat het daar is waar the magic happens. Eng, ontroerend en héél knap geschreven, met in de relatie tussen Oscar en Valerie toch ook de herkenbare, oh-zo-fijne Chantal van Gastel-touch. Dit boek is huilen en huiveren. Dit boek is bijna ademloos doorlezen tot het einde. En wat voor een einde.

Zoals ik dus al zei: dit boek is geen vijf sterren waard. Daarvoor is het namelijk te goed. Dit boek verdient een hele nieuwe categorie. De buitencategorie. Al lees je dit jaar maar 1 boek, laat het dan dit boek zijn.